FAQ items aan het laden...
Vraag en antwoord2024-05-22T14:14:20+00:00

Vraag & Antwoord

Moet mijn schoorsteen jaarlijks worden geveegd?2024-05-22T13:46:40+00:00

Ja. Een schone schoorsteen heeft te maken met veiligheid, gezondheid en milieu. Neem daarmee geen risico’s. Niet voor uzelf, niet voor uw huisgenoten. Stookt u heel veel? Laat dan de schoorsteen meer dan eenmaal per jaar vegen.

Is er een vaste prijs?2024-05-22T13:47:42+00:00

Nee. Ondernemers mogen geen prijsafspraken maken. Bedrijven verschillen onderling van elkaar en hanteren uiteenlopende tarieven. U wilt uiteraard weten waaraan u toe bent als de schoorsteenveger komt. Spreek daarom over de prijs voordat hij met het werk begint. Vraag ook naar kosten van extra leveringen en diensten, zoals het plaatsen van een kap, verwijderen van vogelnesten, uitvoeren van een inspectie met een camera of het reinigen van goten. Maak duidelijk wat u wenst.

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?2024-05-22T13:48:45+00:00

De schoorsteenveger kan altijd gebeld worden. Doe dat daarom tijdig! Zodra de “r” in de maand is krijgen schoorsteenvegers het steeds drukker. Maak op tijd een afspraak. Vegen in de zomer kan òòk!

Worden schoorstenen van buitenaf of van binnenuit geveegd?2024-05-22T13:49:46+00:00

In de meeste gevallen wordt de schoorsteen van binnenuit geveegd met de nieuwste veegtechnieken. Uiteraard zijn er uitzonderingen waarbij vegen van boven af wenselijk is. Dit gaat altijd in overleg met de schoorsteenveger. Buitendaks vegen kan bemoeilijkt worden of onmogelijk zijn vanwege de (on)bereikbaarheid van de schoorsteen of om redenen van veiligheid. De Arbeidsinspectie stelt eisen aan veilig werken op hoogte.

Kan een schoorsteenveger mijn rookkanaal inspecteren?2024-05-22T13:50:49+00:00

Ja. De schoorsteencamera is ingeburgerd. Daarmee kan het inwendige van het rookkanaal worden geïnspecteerd. Dat is belangrijk als u bv. last heeft van rooklucht en maar niet weet waar dat vandaan komt. Die lucht kan ontsnappen uit (haar)scheurtjes.

Wat zijn de belangrijkste milieueffecten van open haarden en houtkachels?2024-05-22T13:52:02+00:00

Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.
Bij het stoken van de juiste brandstoffen onder optimale omstandigheden stoten open haarden en houtkachels vooral kooldioxide, stikstofoxide, zwaveldioxide en zwevende deeltjes uit. Als een toestel onvolledig brandt, door bijvoorbeeld onvoldoende zuurstoftoevoer of vochtig hout, stoot een haard of houtkachel bv. ook koolmonoxide uit. Als u vervuilde brandstoffen verbrandt, komen daar nog extra stoffen bij zoals metalen.

Door goed stookgedrag kunt u de milieubelasting sterk beperken. Stook alleen geschikte brandstoffen en zorg voor een goed verbrandingsproces.

Hoe kan ik stoken met zo min mogelijk negatieve effecten voor het milieu?2024-05-22T13:53:03+00:00

Er zijn open haarden en kachels verkrijgbaar die op aardgas gestookt worden. Sommige met aardgas gestookte toestellen met imitatie houtblokken zijn vrijwel niet van met hout gestookte vuren te onderscheiden. Ze stoten weinig schadelijke stoffen uit. Als u vaste brandstoffen wilt stoken, kunt u het beste een toestel met een hoog rendement aanschaffen, zoals een tegel- of speksteenkachel. Door juist stookgedrag kunt u de milieubelasting sterk terugbrengen.

Stook een toestel dat past bij de ruimte. Stook de juiste brandstoffen en zorg dat het rookkanaal goed is afgestemd op uw toestel.

Kan ik zien of ik goed stook?2024-05-22T13:54:24+00:00

Ja. Let op de kleur van de rook die uit uw schoorsteen komt. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. Dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of te natte of voor het toestel ongeschikte brandstof. Witte of kleurloze rook betekent dat het verbrandingsproces goed verloopt. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig. Een oranje, instabiel flakkerende vlam duidt op onvolledige verbranding.

Wat kan ik doen om schadelijke effecten voor gezondheid tegen te gaan?2024-05-22T13:56:21+00:00

Door de manier van stoken kunt u veel schadelijke effecten sterk verminderen.

  • Een toestel op gas is minder schadelijk dan een houtgestookt toestel.
  • Kies een gesloten toestel.
  • Laat uw stooktoestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur en laat uw schoorsteen minstens eens per jaar vegen.
  • Stook alleen geschikte brandstoffen.
  • Stook niet bij mistig of windstil weer.
  • Ventileer uw woning goed tijdens het stoken.
Ik heb plotseling veel last van stank-en/of rookvorming in mijn woning. Wat moet ik doen?2024-05-22T13:57:22+00:00

Plotselinge stank of rook in uw woning kan wijzen op een aantal zaken.

  • Uw rookkanaal lekt of is verstopt door roetaanslag of een vogelnest. Laat uw rookkanaal controleren op lekken, roetaanslag of vogelnesten.
  • Met name bij nieuwbouwwoningen kan gelden, dat door een tekort aan verse lucht rookgassen uit de schoorsteen de kamer worden ingetrokken. Zet een deur of raam op een kier.
  • Een ventilator of afzuigkap kan veel lucht aan uw woning onttrekken. Schakel deze uit tijdens het stoken.
Wat kan ik doen om schadelijke effecten voor gezondheid tegen te gaan?2024-05-22T13:58:22+00:00

Door de manier van stoken kunt u veel schadelijke effecten sterk verminderen.

  • Een toestel op gas is minder schadelijk dan een houtgestookt toestel.
  • Kies een gesloten toestel.
  • Laat uw stooktoestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur en laat uw schoorsteen minstens eens per jaar vegen.
  • Stook alleen geschikte brandstoffen.
  • Stook niet bij mistig of windstil weer.
  • Ventileer uw woning goed tijdens het stoken.
Zijn er wettelijke bepalingen over de brandveiligheid van open haarden of houtkachels?2024-05-22T13:59:39+00:00

Ja! In het Bouwbesluit staan eisen met betrekking tot de installatie van uw toestel en de kwaliteit van het rookkanaal. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente geeft hierover informatie.

Stelt de brandverzekering eisen aan mijn open haard/houtkachel?2024-05-22T14:00:43+00:00

Brandverzekeringen stellen geen specifieke eisen. Wel gaan verzekeringen er in het algemeen van uit dat de verzekerde zorgvuldig handelt en bijvoorbeeld regelmatig de schoorsteen laat vegen. Bewaar daarom altijd een bewijs van de schoorsteenveger. Onzorgvuldig handelen kan problemen veroorzaken bij eventuele schadeafhandeling. In individuele gevallen kan een verzekering specifieke eisen stellen, zoals het aanbrengen van een vonkenvanger op de schoorsteen bij een rieten dak.

Waar moet ik op letten bij de installatie van een haard of kachel?2024-05-22T14:01:54+00:00

Laat een erkend installateur uw toestel installeren, zodat u zeker bent van een brandveilige situatie. Een installateur kan ook zorgdragen voor een goede afstemming tussen uw toestel en het rookkanaal. U kunt hiervoor ook bij de schoorsteenveger terecht.

Kan ik mijn kachel laten ombouwen tot een open haard of omgekeerd?2024-05-22T14:02:54+00:00

Nee. Een open haard heeft een rookkanaal met een grotere diameter nodig dan een houtkachel. Daarom dient u uw rookkanaal aan te passen aan het toestel. Raadpleeg uw installateur of schoorsteenveger.

Hoe moet ik het hout bewaren tijdens het drogen?2024-05-22T14:03:52+00:00

Kloof het hout; bewaar het buiten onder een afdak waar de wind er goed bij kan en het beschut is tegen regen. Overdek het niet met plastic. Stapel het losjes in etages, zodat u van onderaf kunt afnemen. Stapel het hout niet vanaf de grond, omdat dit te vochtig is. Beschimmeld hout niet stoken, maar eerst laten drogen. 
Bewaar uw hout nooit binnen; het is te vochtig is en u haalt insecten in huis.

Kan ik een nieuwe kachel/open haard aansluiten op een bestaande schoorsteen?2024-05-22T14:37:35+00:00

Nee. De schoorsteen moet worden afgestemd op uw kachel. Een oude schoorsteen kan scheuren of lekken vertonen. Laat dit bepalen door de vakman.

Titel

Ga naar de bovenkant